warning snapchat youtube instagram facebook

Att rida olika hästar

Agnes Dahlgren

Att rida olika hästar

Måndag och ny vecka!

Helgen som varit har varit väldigt lugn, jag har haft utsläpp i stallet här hemma båda dagarna så har gått upp tidigt. I lördags red jag Spirre i ridhuset, äntligen hade blåsten lugnat sig lite så att hästarna kunde spänna av lite. Han var faktiskt jättefin, och han blir riktigt härlig när man väl får igång de där bakbenen. Det kluriga med honom är att han rör sig ganska trevligt av sig själv, så ibland blir man lite lurad att han redan jobbar på bra. Tills dess att man får igång bakbenen på riktigt och inser att han bara gått och lallat runt innan. Dessutom måste man verkligen rida honom med ben, ben och ännu mer ben. Han går snarare uppåt än framåt när man släpper benen och såfort man inte håller om så tappar man stödet i handen. På detta är han expert på att skjuta ut bogen, och bakdelen åt alla möjliga håll och kanter, så det gäller att ha honom rak, lösgjord och väl framme i handen. Sen går han som en klocka så länge man inte släpper benen såklart! Vissa dagar är detta betydligt svårare än det låter men som sagt, väldigt trevligt när man får till det! Känns i alla fall som det går framåt och att vi hittar den där härliga känslan snabbare och oftare för varje pass som går. 

Förutom ridningen så var jag faktiskt på Flyinges gym med två kompisar. Erkänner att det var första gången jag var där sedan jag började, men känner att det är dags att ta tag i träningen nu. Jag föredrar egentligen att springa och det har jag gjort några gånger sen jag flyttade ned. Men efter att ha sätt filmer från de senaste dressyrträningarna så har jag insett att jag måste bli mer stabilare i min bål, så då är det bara att ta tag i sig själv och börja gymma! Vi körde i alla fall ganska lugnt, mest övningar för mage, ben och rygg. Felet jag ofta gör när jag bestämmermig för att börja träna är att jag går ut alldeles för hårt och blir dödstrött, eller förkyld, och sen tappar jag motivationen efter ett par gånger. Så ska försöka att ta det lite lugnt nu, hålla det på en lagom nivå i början och sedan öka när det känns rätt. Det var i alla fall väldigt kul, nästa gång blir på tisdag!

Igår gjorde jag inte heller så mycket, men hann i alla fall rida tre stycken på Flyinge. Först ut var Vernand aka Verner som jag inte berättat om tidigare. När vi har körning så har vi två ansvarshästar som vi ansvarar för att motionera på helgerna, mina är alltså Bonneville och Verner. 

Verner är född 2002, efter Droomwals- Alchemist och har faktiskt gått några VM i sin karriär som tävlingshäst. Han är relativt ny på Flyinge och kom hit för några månader sen från Tyskland, tillsammans med sin bästis Charlie. Tanken är att han ska bli en skol-körhäst men än så länge har han inte gått in på lektioner utan körs av vår duktiga körlärare Marie Kahrle och hennes stipendiat. Han är inte riden jättemycket vad jag har förstått det som men är väldigt snäll. Exteriört är han byggd som en riktig körhäst, med högt ansatt hals, bred bog och liten bakdel. När han blir spänd så blir han nästan som ett periskop att sitta på, halsen rakt upp! Dessutom har han lite svårt med skänkelhjälper och halvhalter, han drar gärna in nacken och springer iväg med sina flashiga framben istället för att jobba. Fokus med honom har alltså varit att trava lååångsamt, i en så lång och låg form som är fysiskt möjligt för honom.

Igår hade vi kanske inte vår bästa dag dock, han hade en massa överskottsenergi då han vilat några dagar och eftersom att det var landslagsträningar för fälttävlansungdomslaget så hade vi inte så många ridhus att välja på (Lyxproblem, jag vet!). Vi hamnade i Crafoord, Flyinges stora glasridhus, där de bygger om ridbanan utanför. Massa traktorer och grävskopor var inte Verners grej, men till slut lyckades han slappna av en stund och faktiskt bli väldigt fin. Trots sin inte helt optimala exteriör (för en ridhäst) så är han faktiskt väldigt fin att sitta på när han slappnar av, han rör sig superhäftigt. 

Efter Verner var det Bonnevilles tur. Tack vare en gammal halsskada är han väldigt stel till en början, men när han kommit igång lite blir det bättre. Med honom jobbar jag mycket lösgörande, massa sidvärtsrörelser och öppnor, volter, övergångar osv. Även med honom gäller det att jobba långsamt men aktivt, då han gärna blir lite pigg och stark. Han var i alla fall väldigt fin i går och det gav resultat på dagens körlektion där han kändes mjuk och fin! Jag känner stor skillnad de dagar då jag ridit honom ordentligt innan, då jag kommer åt honom lite bättre i ridningen än när jag kör.

Sist var det Stickans tur. Vi har haft lite problem med överskottsenergi på senaste tiden då han blivit väldigt spänd och trippig. Igår var det problemet helt bortblåst, han kändes avslappnad från början och kunde använda energin till rätt saker. Guldstjärna! Stickan blir gärna lite kort i steget och inaktiv bak så med honom jobbar jag jättemycket övergångar. Tycker att det både är lösgörande och hjälper dem att bli mer aktiva i bakbenen, dessutom funkar det bra nu när han är under igångsättning och inte får gå på böjda spår osv. 

Jag är verkligen glad över möjlighet att kunna rida så många olika hästar i princip varje dag. Personligen har jag tyckt att det varit väldigt svårt att rida flera hästar som kräver olika ridsätt efter varandra. Att rida en häst på ett sätt och sedan kunna koppla bort det för att rida en helt annan häst. Men ju mer man tränar på detta och ju mer timmar man får i sadeln på olika hästar, dessto bättre blir det. Självklart har man olika favorittyper, men vill man bli riktigt duktig så måste man kunna rida alla typer av hästar, det vill i alla fall jag kunna. Jag har ridit flera olika hästar per dag även innan jag började hippologen så det känns kul att hålla igång det, och inte fastna i en typ av ridning som man lätt gör när man bara rider en häst.

Bonneville

Dagens körlektion, ut på tur i solen!

ska jag snart på en föreläsning i genetik, vi ska redovisa våra studiebesök på olika stuterier. Min grupp har varit på Stuteri Hulta, som föder upp minishettisar. Resten av veckan väntar Flyinge Indoor spring edition, en stor hopptävling med en massa fina hästar och duktiga ryttare. Lyx att befinna sig i den här miljön varje dag!

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!