warning snapchat youtube instagram facebook tune

EEN Championship 2019

Agnes Dahlgren

EEN Championship 2019

EEN står för Equestrian Educational Network och i veckan som varit har tävlingen äntligen gått av stapeln i Strömsholm. I detta inlägg får ni läsa om den fantastiska upplevelsen.

Hej! Har haft ett litet uppehåll från bloggen på grund av väldigt mycket saker att göra, på lite tid. I tisdags åkte jag, en klasskompis och två av mina lärare tåg upp till Strömsholm för studenttävlingen som jag tidigare berättat om. Jag har ju tänkt att det hela tiden har varit så långt borta men plötsligt var dagen för avfärd här och jag hade inte alls pluggat på så mycket engelska häst-begrepp som jag hade tänkt mig. Supernervösa men taggade kom vi fram sent på kvällen och blev uppplockade av en hippologstudent från tvåan. 

Dagen efter började med frukost klockan 8 och sedan ledig tid fram till lunch då själva evenemanget drog igång på riktigt. Vi fick träffa alla andra elever och coacher och det var personer från Sverige (vi 2 från Flyinge och 2 från Strömsholm), Finland, Norge, Tyskland, Holland, Frankrike, Belgien, Storbrittanien och Österrike. Sedan lottades lagen och hästarna för första dagen, jag hamnade med en student från Tyskland, en från storbrittanien och så två coacher från Frankrike och Österrike. Där efter fick vi massor av information om upplägg, regler och så vidare, mycket att tänka på! Vid middagen hade alla studenter förberett en presentation om sina länder, så jag och Johanna presenterade Sverige tillsammans med hippolog-treorna från Strömsholm. 

Dag 2 drog igång tidigt med dressyr på förmiddagen. Mitt lag (alla i laget red samma häst) fick en stor fux som hette Early Trick. Den var superfin men väldigt känslig, 20 år och hade gått Grand Prix. Vi fick hästarna framridna och sedan fick man rida hästen i 10 minuter innan man skulle starta. En mycket rolig men speciell upplevelse. Jag startade sist av oss, så hästen hade redan gått 2 rundor innan, men han var inte trött för det. Ritten kändes helt okej och ledde till en bra poäng, väldigt kul. Efter lunch var det dags för hoppningen och även det gick bra! Fick en supergullig och schysst liten fux som hette Geranimo och han tog oss igenom banan galant. 

Från andra dagen så gick den med bäst poäng vidare från varje lag, och eftersom att tyskan i mitt lag hade 0,3 poäng bättre än mig så åkte jag egentligen ut. Men eftersom att det var 7 lag och man tävlade 2 och 2 i andra omgången så behövde de en till. Jag var den som hade bäst poäng av de som inte gick vidare, och blev alltså den så kallade "Lucky Looser" som gick vidare ändå. Jag blev såklart jätteglad men också chockad, hade verkligen inte räknat med att gå vidare. Dessutom blev jag väldigt nervös eftersom att det innebar att jag skulle ha en dressyrlektion på engelska. 

Jag sov inte mycket den natten utan hade väldigt svårt att hålla nerverna i styr. Så himla onödigt att stressa upp sig men jag har inte riktigt lärt mig att ta det lugnt och andas i sånna här situationer än. I alla fall så började vi med dressyren även denna dag. Detta programmet innehöll både enkla byten och bakdelsvändningar vilket inte är saker som jag gjort i program förut. Kanske inte jätteavancerade saker men var ändå nervös för hur jag skulle lära mig programmet på bara en kväll när det var så många moment i det. Det gick i alla fall och jag och Hardy som min häst hette genomförde faktiskt ett bra program, med bra poäng även här. 

Hoppningen däremot gick sämre. Jag fick en jättefin häst, ett litet sto med mycket motor som var supertrevlig men väldigt känslig att rida. Banan låg på 110 och jag måste erkänna att jag inte har hoppat en 110-bana förut. Kanske inte jättestort men för mig som inte har så mycket hopprutin så kändes det högt. Framhoppningen gick super och jag kände mig ändå taggad, det är ju så kul att hoppa! Vi klarade 1an och 2an galant, men kom lite stort av på 3an vilket ledde till att jag hamnade lite i obalans. Sedan kom en sväng där jag inte riktigt fick ut henne i hörnet, och den dåliga vägen ledde till ett stopp. Fick sedan över henne och fortsatte banan, men fick sedan 2 stopp till och då kände jag att det schysstaste mot hästen var att avbryta. Eftersom att det inte var några vanliga regler så blev vi inte uteslutna, men jag kände att hästen var lite för känslig för mig som hoppryttare just nu.

Blev såklart lite besviken i stunden, men nu i efterhand så kan jag ändå tänka positivt på det. Det hade kanske gått hur bra som helst om jag fått en lite mindre känslig häst, men samtidigt är jag glad att jag fick den hästen jag fick eftersom att den var så fin. Jag blev så inspirerad till att bli en bättre hoppryttare, och är så redo för 2an och hoppblocket. Då ska jag ta revansch, hitta balansen i hoppningen och lära mig hoppa även en känsligare häst. 

I alla fall var det dags för pedagogikdelen efter lunch, där vi skulle hålla en dressyrlektion. Eftersom att jag redan hade sumpat hoppdelen så visste jag att jag skulle åka ur tävlingen, vilket faktiskt var ganska skönt då, då jag inte hade nån press på mig med lektionen. Jag var jättenervös över engelskan innan, men det gick faktiskt bättre än jag trodde. Jag hade en lektion om böjda spår och övergångar, med målet av få lösgjorda och avslappnade hästar och ryttare. Lektionsundervisningen för oss kommer inte förrän i 2an, men eftersom att jag jobbat flera somrar på ridläger så har jag haft många lektioner ändå. Kanske är jag inte alltid så pedagogisk korrekt, men jag känner mig ändå ganska hemma i ridhuset och detta hjälpte och kommer nog att hjälpa mig mycket i framtiden. Trots engelskan, så fick jag en påminnelse om hur kul jag tycker det är att ha lektion och jag kunde slappna av och ta det lugnt när jag stod där nere med mikrofon och publik. Fick ganska bra poäng även där, och framför allt är jag nöjd med att jag vågade och insåg att det inte alls var farligt. 

Jag åkte ur den individuella tävlingen sedan, men är ändå väldigt nöjd med att ha tagit mig till topp 8. Dagen efter hejade jag på min lagkompis, Tyskan, som kom 2a efter en Fransman. Så himla roligt att se så många duktiga ryttare, från olika länder. Måste säga att det var väldigt hög nivå på alla ryttare och jag är så stolt för att jag fick följa med och representera Flyinge. 

På lördagen fortsatte sedan lagtävlingen där mitt lag låg 2a efter första dagens hoppning+ dressyr. Den tredje och avgörande delen handlade om en teoriredovisning som vi hade haft lite tid att planera för under kvällarna. Mitt lag hade fälttävlan som ämne och vi pratade lite allmänt om hur det går till, kända ryttare, jämförde olika länders klasser och om hur man ska fodra en fälttävlanshäst. Teoriredovisningen var väldigt betydande i lagtävlingen då den räknades med koefficient 1,5 och det var många som var väldigt duktiga. Johannas lag var superduktiga och pratade om hur man går en hoppbana vilket ledde till att de fick högst poäng på redovisningen. De vann därför hela lagtävlingen, så himla kul!! Mitt lag slutade på 4e plats.

Tävlingen avslutades sedan på slottet med prisutdelning, sedan middag och slutligen lite fest innan vi tog tåget upp igen på söndagsmorgonen. Jag var helt slut i båda hjärna och kropp efter flera intensiva och långa dagar, så större delen av tågresan sov jag skönt. 

Det har varit en helt fantastisk upplevelse att se så mycket bra inspirerande ridning, träffa och utbyta kunskap med både coacher och studenter från andra länder med olika kulturer, samt få bra poäng och kommentarer om min egen ridning. Dessutom har det varit så roligt att vara på Strömsholm! Jag har träffat flera av mina framtida lärare, massa hippologstudenter från 2an och 3an som alla har varit supertrevliga och dessutom fått sitta på några av deras fina hippologhästar. Miljön är så himla fin och jag längtar jättemycket till i september när jag äntligen får flytta dit. Dock måste jag ju först säga hejdå till Flyinge, vilket kommer att vara så himla sorgligt. Tänk att det bara är en månad kvar!! Helt ofattbart!

Jag och Johanna (på kanterna) tillsammans med Strömsholms representanter!

Mitt lag!

Vet inte om jag skrev det innan men jag har nu skrivit klart alla tentor för året och fått godkänt på alla. Igår hade vi en redovisning om ett studiebesök på en ridanläggning (hästens miljö) och idag en muntlig syntes om det, så nu är det bara några få uppgifter kvar. 

En kort update om unghästblocket ska ni såklart få också. Vi har kommit upp och skrittat och travat på dem. Igår travade jag för första gången löst på henne och idag red Wilma runt hela fyrkantsspåret för första gången. Förhoppningvis kommer vi även hinna att galoppera i veckan. Vi har även testat att tömköra, på unghästvis med en töm bakom rumpan, idag. Lessie är verkligen en riktig stjärna och jag är så stolt över henne, världens bästa unghäst!

Avslutar med en bild på Valle som har varit så himla fin när jag ridit den senaste tiden!!

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!