warning snapchat youtube instagram facebook tune

Fölvak och helgplaner

Agnes Dahlgren

Fölvak och helgplaner

Här kommer ett inlägg om veckan som varit och helgens planer.

Hej! Hoppas att allt är bra med er, den här veckan har som alla andra rusat förbi väldigt snabbt så har inte hunnit kika in här förrän idag. Fredag eftermiddag och idag har jag varit ledig nästan hela dagen, förutom unghästlektionen i morse. Detta var ganska välbehövligt då det inte blev så mycket sömn i natt. Jag och två kompisa var nämligen och fölvakade på Flyinge! Skolan har två dräktiga ston i år och den ena var beräknad i natt, den andra om ca 2 veckor. Blev tyvärr inget föl i natt men vi hade det ändå ganska mysigt. När man fölvakar så sitter man i ett litet hus intill hästarnas ligghall och ser stoet på kamera via en dator, hela natten. Vi turades om att sova, men måste erkänna att jag nog sov längst av oss. Passade på nu eftersom att jag åker hem för påsklov snart, men kanske blir det någon till natt om inte båda har fölat när jag kommer tillbaka.

Den här veckan då har vi såklart jobbat vidare med unghästarna. De är verkligen riktiga stjärnor och jag känner mig som en stolt mamma efter varje lektion. Gillar vår lilla (168 cm, så kanske inte så liten) tjej mer och mer och nu kan vi i princip longera henne i båda varv, trav, skritt och göra halt på spåret med bara lite hjälp av en piskförare. Vi har även haft sadel på och hoppat bredvid dem för att de ska vänja sig inför att vi senare ska hänga på dem. Hon tar det mesta ganska bra, kan vara lite spänd i början men slappnar sedan av fint. Sadeln och sadelgjorden har inte alls varit några problem vilket känns jättebra, inget sadeltvång här inte! 

Vi även övat på att springa med dem för hand och löshoppat dem för första gången! Så himla kul och alla tog det med ro. Miss Timeless eller Lessie fick inte hoppa mer än ett litet räcke eftersom att det var första gången, men hon förstod precis vad vi ville och lyssnade så bra trots att det var lite spänt och läskigt med bommarna på marken. Wow vad hon rör sig dessutom, så himla fin, spänstig och taktfast trav och en helt fantastiskt stor och mjuk galopp! Längtar så mycket tills att jag får sitta på henne. Kan vara lite partisk men hon är verkligen helt fantastisk, sköter sig så bra och är dessutom världens gulligaste. Ända nackdelen med henne för tillfället är att hon fäller något helt otroligt mycket, har långa fuxhår exakt överallt hela tiden haha!

Igår hade jag en muntlig syntes i ridlära, där vi satt i grupper och pratade. Alla fick varsitt ämne som man skulle säga så mycket som möjligt om det, och sedan fick resten fylla på. Jag fick skänkelhjälper, och pratade om de 5 st olika: Framåtdrivande, sidförande, reglerande, mothållande och böjande. Det gick bra och kan faktiskt stolt säga att jag har blivit godkänd på alla examinationer, tentor och uppgifter hittills under mitt första år på universitetet. Vädligt skönt, är dock ganska nervös inför nästa tenta som vi har efter påsk. Den handlar om hästens miljö och mycket om hur stallar ska vara byggda, hur olika ventilationssystem fungerar, hur man räknar ut hur många höbalar man kan förvara på en viss yta osv. Mycket information och dessutom ett ganska brett ämne, så får se till att plugga en del när jag är hemma. 

I samma ämne, hästens miljö, så besökte jag och några klasskamrater Eslövs ridskola på ett studiebesök i går eftermiddag. Vi skulle kolla på stallet, djurskydd, arbetsmiljö ovs. En mycket trevlig anläggning med ca 20 hästar och familjär stämning. Fick lite härliga flashbacks till min ridskoletid, jag gick också på en väldigt liten ridskola. Just ridlärarjobbet lockar inte mig så mycket just nu, men om jag skulle jobba på en ridskola känner jag i alla fall just nu att jag skulle vilja jobba på en liten och mysig. Där alla känner alla. 

Helgens planer ser ut så att jag och ett gäng från klassen ska in till Lund ikväll och fira en kompis som fyller år. Sedan ska jag ta sovmorgon på lördag, plugga, städa, rida och tävlingsfixa. På söndag är det nämligen dags för tävling igen! Är så taggad men också lite nervös. Den här veckan har jag och Valle haft en liten svacka, jag har varit på lite sämre humör vilket också påverkat mitt tålamod och min ridning. Det har gått bra när jag ridit Spirre och skolhästarna men just med Valle har det varit lite kämpigt. Jag tror att det kan ha att göra med att jag är lite stressad över att det ska gå dåligt på tävlingen. Jag vill ju såklart göra mitt bästa och rida ett bra program, men jag måste komma ihåg att vi främst gör detta för träningens skull. Det ska vara kul och jag ska få mer erfarenhet och rutin. På söndag ska vi ju rida en LA:3a, eftersom att jag inte tycker att LB:1an passar oss så bra som ekipage. Så det blir ju lite mer saker att tänka på än sist, skänkelvikningar, ryggning och förvänd galopp. Saker som vi gör utan problem på träning men som genast bli lite svårare när det är med i ett program. Men som sagt, vi gör det för att det är KUL och för träningens skull. Jag längtar i alla fall till att sätta på mig kavajen och vita ridbyxor, bada och knoppa Valle och känna oss lite fina igen. Håll tummarna för oss!

Valle och Spirre i veckan!

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!