warning snapchat youtube instagram facebook tune chevron Quotes
Vi rekommenderar

Mitt antagningsprov till hippologprogrammet

Agnes Dahlgren

Mitt antagningsprov till hippologprogrammet

Nu i veckan pågår antagningsprovet för hippologen 2019-2022, och därför tänkte jag passa på och berätta om mitt antagningsprov.

Hej! Nu var det ett tag sen igen, vardagen bara springer iväg och jag har haft fullt upp som vanligt. Egentligen har väl inget speciellt hänt, men nu är i princip allt skolarbete klart, bara en uppsats och unghästexaminationerna kvar! Helt sjukt att jag snart gjort klart första året på hippologen och jag har aldrig varit såhär otaggad på sommarlov. Klart att det ska bli skönt att flytta hem och hänga med vänner och familj i sommar, men åh vad sorgligt det ska bli att lämna Flyinge, lärarna och hästarna här. 

I alla fall så har det varit/är antagningsprov uppe på Strömsholm nu i veckan. Det var ju ett helt år sedan (!!) jag gjorde mitt, känns som igår, och därför tänkte jag dela med mig lite från den dagen. 

Det började med att vi kom dit och samlades i knytpunkten kl 8 på morgonen. Det var supernervöst men samtidigt väldigt kul att känna att "resan" mot hippologen började på riktigt. Väl samlade blev vi indelade i grupper och fick även en fin nummerlapp som vi sedan hade på oss resten av dagen. Min grupps första pass var ett informationspass där vi fick mycket information om vad hippologen är, vad det innebär att plugga på universitet och även möjlighet att ställa frågor. Jag tyckte att det var ganska skönt att ta info-biten först då jag fortfarande hade energi för att sitta still och lyssna, dessutom hann min nervositet släppa lite innan vi gjorde de praktiska momenten. 

Därefter var det dags för hoppningen. Skönt att få de avklarad tänkte jag, då hoppningen var mitt största ångestmoment. Vi hade en hippologtrea som följde oss hela dagen och hjälpte oss med att hitta stall, utrustning och hela dagen så det var toppen. Dessutom kunde man passa på att fråga henne massa saker vilket kändes skönt. Under hoppningen rider man 2 hästar och hoppar lite olika linjer, på ca 1 m- 1,10m nivå. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad alla hästar som jag red hette men min första hopphäst hette Twister minns jag. Han var verkligen en riktig stjärna! Jag tyckte att han var lätt att hitta distanserna på och lätt att reglera så jag är supernöjd med att jag fick honom, en riktigt bra häst för självförtroendet.

Nästa häst var en liten fux, som hade stannat litegrann med tjejen som red honom innan. När jag satt upp märkte jag att han inte var helt lösgjord och lite tjafsig i munnen. Innan man började hoppa hade man 10 minuter på sig att känna in sig på hästen, så dessa minuter fokuserade jag bara på att få fram honom. När han väl var framme för skänkeln var inte hoppningen något som helst problem och när vi hoppat klart var det dags för en viktig del av provet, nämligen analysen. 

Efter varje moment gör man en analys där man berättar lite om sig själv, hur man tyckte att det gått och vad man hade kunnat gjort annorlunda. Jag hade några missar, där jag missat nån distans osv och det var jag nästan glad för då jag kunde förklara vad som hade gått fel och hur jag ändrade min ridning till nästa gång. Det är superviktigt att komma ihåg att allt inte behöver gå perfekt, man är ju där för att lära! Det viktiga är att man har en liten aning om vad som gick fel och hur man ska ändra det, att man är medveten om sin ridning och styrkor/svagheter. Jag var i alla fall nöjd efter hoppningen, och framför allt tyckte jag att det var väldigt kul!

Sedan var det dags för lunchrast och strax där efter nästa praktiska moment, häst vid hand. Här fick man en häst tilldelad som man hade x antal (10 tror jag) minuter på sig att borsta och tränsa för att sedan ta med upp till gula ridhuset. Hästen jag fick var jättefin, men jättejobbig haha. Den bet mig säkert 10 gånger under momentet och jag skojar inte när jag säger att jag var helt blå på arm och lår dagen efter. På grund av detta var det kanske inte den bästa visningen av häst som jag gjort, men jag kunde ta upp det i min analys sedan. Jag minns att jag sa något i stil med att jag inte ville säga åt hästen för hårt inför domarna, då jag inte kände den och därför inte visste hur den skulle reagera. Självklart tycker inte jag att en häst ska bitas, men i det läget kände jag inte att det var min uppgift att uppfostra hästen där och då. Jag minns också att jag var väldigt besviken efter detta, inte superkul att känna att man inte skulle komma in på grund av att man inte kan hantera en häst. Det viktigaste i detta moment tror jag är att de ser att man har förstått hur man visar häst vid hand, och också analysen såklart, där man även fick chansen att förklara varför man ville gå hippologen. 

Sist ut för dagen var dressyren. Det var en jättevarm dag och här var jag faktiskt ganska trött både i huvud och kropp, så det var skönt att ha mitt "säkraste" moment sist. Jag red först en jättegullig liten mörkbrun häst, och sedan en stor, lång fux. Två väldigt olika hästar men trevliga båda två. Dressyrdelen gick till så att man först fick 10 minuter att rida fram, sedan gjorde man vissa övningar tillsammans. Övningarna innehöll saker som övergångar, serpentiner och skänkelvikningar. Sedan bytte man häst och så gjorde man om samma sak med den nya. Därefter gjorde man en analys. Min dressyranalys minns jag inte så mycket av, men jag minns att den inte var så bra. Jag hann inte riktigt tänka igenom vad jag skulle säga, utan fick lite stress när det var min tur och slängde ur mig något bara. Men det gick ju bra ändå, tack och lov!

Efter att vi lämnat av hästarna var det lite mer information, och sedan kunde man äntligen pusta ut efter en fullspäckad dag! Kan säga att jag drack några nocco för att orka köra hem sen. Någon vecka senare fick man reslutatet om man klarat provet eller inte, och sedan var det bara att vänta tills antagningsresultatet. 

Några tips att göra inför provet är i alla fall att:

1. Läsa igenom papprena som de skickar ut innan. Där står all information man behöver veta och alla övningar som kommer att göras står beskrivna i detalj. Kolla även på de youtubeklipp som finns om antagingsprovet.

2. Rid mycket (!!) innan och träna på att rida olika hästar. Det är svårt att sitta upp på en häst 10 minuter för att sedan kunna visa den på ett snyggt sätt. Men hittar man ett system för hur du ska gå tillväga för att få ut så mycket som möjligt av de 10 minuterna så är det lättare. Jag som inte hoppar så mycket i vanliga fall passade på att hoppa nya hästar också, så har du möjlighet är det ett supertips. Träna även på att springa med häst och ställa upp så som man gör när man visar häst vid hand. Och har du aldrig gjort det förut, läs på och kolla på klipp så att du är säker på grunderna, och kommer ihåg dem även när du blir nervös.

3. Ta med dig någon som kan häst. Jag hade med mig en av mina bästa vänner som också gjorde provet, men jag hade även min tränare med mig. Det var jätteskönt att ha någon som ärligt kunde bekräfta att det gått bra efteråt. Jag vet att många hade sina föräldrar med sig, men eftersom att mina föräldrar inte är hästkunniga så hade jag nog bara varit stressad över att behöva förklara saker osv. 

4. Ha med matsäck som går att äta snabbt. Som sagt var dagen fullproppad med saker och man hann knappt äta (förutom på lunchen), så ett tips är att ha med en macka eller något som man snabbt kan äta så att man orkar. 

5. NJUT av dagen! Det är superroligt att vara på vackra Strömsholm och rida fina samt välutbildade hästar! Hur det en går så är det en fantastisk upplevelse. Och kom ihåg, de som bedömer är jätteduktiga och har superögon. Det gör inget att man gör misstag, är du tillräckligt duktig så ser de det och du kommer in ändå. 

Som sagt, det känns som att det nyss var jag som stod där med min nummerlapp men oj vad mycket som har hänt sen dess. Framförallt vet jag nu att lärarna som dömde inte alls är sådär skräckinjagande som de var då, de är faktiskt väldigt snälla! 

Tyvärr tog jag knappt några bilder den dagen, men här är de två jag tog: 

Båda två tog jag inför häst vid hand, mycket viktigt att komma ihåg stam och tecken!

Kommentarer