warning snapchat youtube instagram facebook tune

Hur kul är det att tävla - egentligen?

Elleonore Hammargren

Hur kul är det att tävla - egentligen?

Vad är det som får en att vilja tävla, vilka moment är roliga och tråkiga?

Dagen innan tävling. Man putsar, badar häst och tvättar. Jag älskar de förberedelserna då jag tycker att det är väldigt mysigt. Pappa däremot vet jag hatade det när han tävlade. Han tyckte helt enkelt bara att det var väldigt tråkigt. Sen tycker jag att man måste gå och lägga sig i tid för att ge sig själv bättre förutsättningar. Det betyder att man måste välja bort en del saker, som att vara med kompisar osv. Och sen är det tävlingsdag. Jag själv är så nervös så att jag vill spy 9/10 tävlingar. Hittar inte skjortfan, var är passet, min ponny är skäck fast den ska vara skimmel, varför kan inte pappa kratsa hovarna ordentligt osv. Sen bär det äntligen iväg. På vägen dit ska man försöka hitta i skogarna och på småvägarna. Oftast vet då mamma bättre vägen än gps:en tycker hon, säger den vänster och mamma tycker höger så blir det höger. Så slutar det med att vi ändå får använda gps. Tillslut kommer man ändå dit. Man går banan, sitter upp och rider fram. På framhoppningen får man slåss för att kunna hoppa några språng. Det är rörigare än i min garderob på framhoppningen. Sen ropar en funktionär på en, oftast med mycket tvivelaktigt uttal, så får man gå till insläppet. Där älskar jag att vara. Jag vet att många hatar att stå där och vänta, men inte jag. Det är då alla förberedelser och träningar blir värda något. Då är jag så otroligt taggad. Efter det släpps man in och gör sitt bästa på banan. Ibland får man gå ut samtidigt som man kämpar för att hålla tillbaka tårarna. För att sedan kunna sätta sig i bilen och gråta värre än Lilleskutt. Eller så har man ett smile större än Afrika & klappar sin häst så att den nästan får ont. Sedan kanske man får en rosett och kan få rida ärevarv. Efter att jag har ridit skickar jag alltid min runda till min tränare. Tillsammans med en mycket osammanhängande text, där jag försöker hitta svar till varför det blev som det blev. Ett tvivelaktigt försök till svar, där jag mest bara famlar i mörkret. Då är det bra att få lite svar från någon som kan;).

Efter det åker man hem och packar ur allting vilket är så mycket tråkigare än att packa in. Då är man så trött men måste ändå mocka klart och fixa allt annat. Det tycker jag är klart jobbigast på hela dagen. 

Men var på dagen är allt detta är värt något? Är det när man får en rosett, när man lägger upp på Instagram eller är det att bara få vara på banan? För mig är det när man väl får hoppa och tävla. Jag tycker att det är så roligt (om det går bra.) Dessutom tycker jag att bara få vara på tävlingsplatsen är roligt. Det är väldigt lärorikt att se andra rida, iallafall i lite högre klasser. Andra vet jag gör det för revansch. Jag förstår att man ibland är sugen på revansch, men jag är osäker på om det är rätt drivkraft? Trots allt kanske man måste vilja det mest för sin egen skull, för att orka med? 

Tänk nu på att detta är min åsikt, och den behöver inte nödvändigtvis stämma överens med din! 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!