warning snapchat youtube instagram facebook tune

Självkänsla/Självförtroende

Jannica Wadell

Självkänsla/Självförtroende

”If you change the way you look at things, the things you look at change”

För några år sedan när min självkänsla & mitt självförtroende va djupt nere på botten kände jag mig såååå ensam. Värdelös!!! Det kändes som om ingen annan förstod vad jag kände eller gick igenom. Maktlös, rådlös!!!

Denna känsla höll på att ta kål på mig, jag ville bara sluta med allt vad hästar hette. Jag var min största kritiker, min största fiende. Att veta att jag kan men inte kunna göra...

Gång efter gång efter gång kom den där tanken, känslan & den inre bilden hur jag kraschar, jag hör hur skelettet går av - PANG! Ångesten gjorde mig så spänd, så spänd att inga signaler eller hjälper nådde fram till hästen.

Ju mer tränaren instruerade mig desto sämre kände jag mig, inget INGET fungerade längre. 

Det jag vet idag hade jag inte en aning om då, jag trodde verkligen att jag VAR en dålig ryttare. Både tränaren & jag själv jämförde mig med andra jag tränade tillsammans med vilket gjorde att träningarna skapade ännu mer ångest!

Jag jämförde mig med andra hela tiden, ville bli/vara lika bra som dom...

Idag vet jag att det va min dåliga självkänsla som skapade mitt dåliga självförtroende. Jag har oxå lärt mig att hantera detta genom MENTAL TRÄNING 👌 Mental Träning är precis som vilken träning som helst, ju mer man tränar desto bättre blir man!

Hur kunde det bli såhär? Jag har ju alltid varit en ”underdog”, älskat utmaningar, tagit mig an hästar ingen annan velat ha & lyckats ganska bra med det. Men, långsamt vände det. Nu, såhär i efterhand kan jag tydligt se när det började, det började efter att vår gård brunnit ner. Jag stannade aldrig upp, sörjde, accepterade det som hänt. Jag körde huvudet i sanden & la i en växel till. Ingen INGEN skulle få ta ifrån mig det som vi tillsammans skapat. Stallet va fullt av talangfulla unghästar som jag fått förtroendet att utbilda.

För snart 4 år sedan hade jag fått nog, jag va helt dränerad på energi, lust & glädje. Jag hade ett stall fyllt till bredden, X antal hästar med potential för större klasser men INGET jag försökte med lyckades 😢

Då kom vändpunkten, Equvent Coaching - Maria Sundin. Tillsammans med Maria har vi tagit steg för steg, sakta framåt. Till en början träffades vi fysiskt några gånger, den smärtan jag upplevde då va så stark, som jag grät, grät & grät. Det gör ont att vara sann mot sig själv, gräva djupt inom mig för att plocka fram det där som egentligen skaver. När vi fått rätt på ”skavsåret” började den fantastiska resan mot nutid 😍

Många många gånger under det första året va motståndet så stort inom mig, alla förändringar är så jobbiga. Men jag ville förändras & jag lyckades oxå tack vare att jag inte gav upp!

I och med att jag gick FULL HAND (ledarskapsutbildning för mig själv, web-baserad) så satte jag oxå upp mål & delmål i livet.

Mycket, väldigt mycket i livet har förändrats sedan dess. Bara till det positiva 🙌

Att lära mig att slappna av genom träning, ljudfiler & på hästryggen har gjort att jag sänkt min grundspänning.  Den som va så hög så hög att allt jag bad hästen om bara blev som en ”kladdig sörja” Inga hjälper eller signaler gick fram!

Genom att sänka grundspänningen Kan jag numer  renodla mina hjälper, hästen förstår vad jag vill 😁 Detta har då lett till att jag TROR PÅ DET JAG GÖR då hästen oxå blir avspänd.

När ryttare & häst är avspända blir kommunikationen ganska enkel. Ridningen blir enkel & rolig‼️

Jag kände ändå att jag inte kom nånstans trots tydligt uppsatta mål... Då va det dags att byta tränare, till en tränare som ville dela min resa, stötta mig på vägen mot målet. Det va otroligt viktigt för mig att den nya tränaren va väl insatt i mina ”issues”.

Sakta men säkert har självkänslan byggts upp & med det har även självförtroendet kommit 🙏

Tips:

- Va sann mot dig själv, va ärlig mot din tränare. Gå tillsammans igenom dina mål, sätt delmål - viktigt att skriva ner det!

- Träna Mental Träning dagligen (hjärnan fungerar som våra muskler!) 

- Öva muskulär avslappning

- Du är INTE dina tankar!

- VILL DU SÅ KAN DU 😘

 

 

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!