warning snapchat youtube instagram facebook tune

Att bli ridlärare

Josefin Gebbie

Att bli ridlärare

Tips på kurser, utbildningar mottages gärna...

Jag vill så gärna bli ridlärare. Jag har dock inte möjlighet att spendera 6 veckor i Strömsholm under sommaren. Det fungerar inte med man, barn, häst och förhoppningsvis "gårdsbygge".
Under hösten gick jag en distanskurs i Strömsholm, Hästskötare, eller en förberedande kurs för att kunna bli diplomerad hästskötare - som är ett krav för att komma in på SRL 1. 
Jag tänker att jag ska gå kurser nu under våren, har redan gått basutbildning för ridsportens ledare, går just nu ULKen (lite äldre än de andra, men det är roligt). Försöker hitta någonstans där de har Ridledarutbildning men det finns inte i Hallands län, vill gärna undvika åka land och rike runt. 

Jag vill bli ridlärare för de yngre, vara med från början. När de lär sig hur man behandlar hästen, hur man beter sig i stallet, hur man plockar isär träns, etc etc. Där vill jag undervisa, och självklart också steget upp på hästen. 

Vad kan man göra för att påbörja den resan? Praktisera? Finns det kurser i pedagogik för barn? Letar och letar men vet inte i vilken ände jag ska börja! 

Jag kan ibland bli lite irriterad på de höga kraven att komma in på en ridlärarutbildning. Visst, jag förstår att du behöver veta vad en häst är och kanske även deltagit i en tävling för att veta hur det går till. Men när det handlar om resultat och placeringar? Gör det en till en bättre pedagog? Gör det att man har bättre hästvett? Jag skulle säga att pedagogik och hästvett har absolut ingenting med resultat på tävlingsbanorna att göra. Till viss del förstår jag kraven på tränarutbildning, den är grenspecifik och självklart måste du ha en del erfarenhet - men återigen, vad har resultat med erfarenhet att göra? 

Om någon sitter inne på lite tips, skriv gärna en rad. Jag är verkligen så otroligt peppad på att börja denna resa!

Dagens ridtur var bra - snön och isen är borta och grusvägarna är mjuka och jättehärliga att ha tempo på! Fjonkan var pigg och positiv, stark som en oxe dock. Det blir så himla konstigt i huvudet när man är van vid en seg häst, som sedan drar så att man får kämpa åt andra hållet. Dock hellre så - har man bjudning så har man ju något att jobba med. 

Nu väntar jag bara på att ridbanan ska bli mindre geggig - dags att trimma! 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!