warning snapchat youtube instagram facebook tune

Coronas ekonomiska konsekvenser

Linn Wässman

Coronas ekonomiska konsekvenser

Hur ska vi småföretagare inom hästnäringen klara oss nu?

Det går tungt nu. Det är många i världen som har det riktigt tufft. Det är vi alla nog väl medvetna om. 

Så hur drabbas då hästföretagarna? Extremt hårt såklart. 

En stor motor inom hästnäringen som riktar sig mot ridsport är tävlingsverksamheten. Nu är den stoppad för en obestämd tid. Det innebär att heltidsryttarna blir begränsade i möjligheten att utbilda hästar och göra resultat ute på tävlingsbanorna, och förmodligen blir de av med en betydande andel tillridningshästar. Försäljningsstallen riskerar att stagnera i försäljningen av hästar. Hur många ger sig på att införskaffa sig en ny häst i dessa ovissa tider? Tränarna tappar elever. Det är ju inte så konstigt att många väljer att stanna hemma, antingen av oro eller tappad motivation när kanske hela utomhussäsongen riskeras att utebli. Klubbar och föreningar går miste om stora summor på grund av inställda tävlingar. Inkomster som många är beroende av för att klara anläggningskostnader och andra utgifter under året. Sen har vi alla utbildade funktionärer som domare, överdomare banbyggare etc. Dessa står helt utan arbete när tävlingarna ställs in. 

Min största inkomstkälla på företaget är just banbyggeriet. Det är under utomhussäsongen och framförallt månaderna april, maj, juni som jag vanligtvis har mest jobb under året. Med största sannolikhet kommer alla de uppdragen försvinna. Förmodligen många andra jobb också. Det känns mörkt, och vi är många som drabbas. Hårt. 

Det är en svår tid vi har framför oss. Och jag tror att de flesta av oss kommer att klara sig igenom det här. Vi hästfolk har en förmåga att trolla med knäna när det verkligen behövs. Man får göra sig av med någon häst eller ett släp. Kanske plocka lite från besparingarna eller skippa en inplanerad semester. Det ska nog gå att lösa. Än så länge har jag bara inte kommit på hur. Jag grubblar vidare och hoppas att företagarna inom hästnäringen håller ihop, hjälps åt och står starka tillsammans inför utmaningarna som väntar. 

Regeringen har tagit fram ett stödpaket som ska hjälpa småföretagen att klara sig igenom krisen. Jag hoppas på mer än detta, men det är alltid något. Se till att ta den hjälp du kan få för att hålla igång din verksamhet tills bättre tider kommer.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/

Har du några tips eller idéer på vad vi företagare inom hästnäringen kan göra för att minska våra ekonomiska förluster och underlätta ett fortsatt arbete dela då gärna med dig.


Ta hand om er där ute!

/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!