warning snapchat youtube instagram facebook tune
Friends of Hästlycka

Lär dig stega

Linn Wässman

Lär dig stega

En grundläggande kunskap inom sporten

Som banbyggare ute på hopptävlingar brukar jag, när tid finns, observera hur ryttarna besiktar mina banor. Många är duktiga på att analysera och mäta avstånden mellan hindren. Det finns även en oroväckande stor andel som hamnar långt ifrån den korrekta distansen när de stegar. 


Låt mig ge ett exempel:

För några veckor sedan var jag på en tävling och byggde. Kombinationen i just den här klassen var 7,6 meter, noggrant utmätt med måttband. Jag såg ryttare stega allt ifrån 6,5 meter till över 8 meter i den kombinationen. Då blir jag lite fundersam… Om någon kan stega en meter fel på totalt dryga 7 steg, endast ett galoppsprång, vad får denne då för resultat på längre distanser? Hur många meter kan det diffa när vi kommer till 5, 6 eller 7 galoppsprång? Varför då ens stega? Men alla gör ju det när de besiktar banan, oavsett om rätt antal meter blir utmätta eller inte. Så vad säger då de här metrarna ryttaren egentligen? 

Om jag stegade 6,5 meter i en kombination till en 120-klass för storhäst skulle jag direkt gå och prata med banbyggaren, för då har det uppenbarligen skett något sorts misstag. Antingen vid mätningen av hindret eller när det byggts upp. För sådana saker kan ju hända då och då. Det är dock väldigt sällan någon frågar mig om jag mätt fel och inte heller till den här klassen var det någon ryttare som kom fram. Vilket i och för sig var bra eftersom allt stämde och hindrena stod som de skulle. Jag gick till och med och kontrollmätte en extra gång för det kändes så förvirrande att se ryttarna stega. 

Det går ju såklart att hitta ett eget system i sitt stegande och analyserande av banan. Jag vet exempelvis att jag tidigare haft en tendens att stega något för kort, vilket jag fått träna på, och genom utbildningar och arbete som banbyggare har jag blivit duktig och mer precis i mitt stegande. När jag är trött så tappar jag lätt lite steglängd igen och måste därför påminna mig själv om det. Den där halvmetern som kan skilja kan ju faktiskt vara avgörande för vilket beslut jag väljer att fatta på en distans, och då vill jag att avståndet ska vara så exakt utmätt som möjligt. 

Så här kan du träna för att bli mer precis när du stegar:

Ta fram två bockar och mät ut 3 meter mellan dem med måttband. Träna sedan att stega 3 meter i mellan. Repetera flera gånger tills det sitter och du känner att du hittat steglängden. Sen provar du att länga avståndet. Börja med att dubbla det och se till att steglängden fortsatt sitter. Prova därefter ännu längre avstånd. Som sista test kan du ställa ut bockarna på lite olika avstånd, stega först och därefter mäta för att se om du stegat rätt. Om du kan hålla dig inom en halvmeter från den korrekta distansen på avstånd från 25 meter eller mer, då kan du se dig som stabil i ditt stegande. 


När det kommer till analyserandet av en bana så är det så mycket mer som måste tas i beaktning än bara antalet meter mellan hindren. Allt ifrån hindrens och arenans karaktär, till underlag, banans lutning, anridningar osv. Jag går gärna in lite djupare på flera av de andra områdena som hör till banbesiktning vid annat tillfälle. Skriv gärna om ni har några önskemål kring det. Hur som helst så är ett pålitligt stegande en bra första pusselbit att ha med sig, oavsett om du är ute på tävling eller om du ska bygga upp en hoppövning hemma. 

Lycka till där ute!

/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!