warning snapchat youtube instagram facebook tune
Friends of Hästlycka

Våga sälja!

Linn Wässman

Våga sälja!

Samla inte hästar på hög.

Jag känner så många som har en eller flera hästar som de inte gör särskilt mycket med. Någon har en egen uppfödning som ingen orkar ta tag i att rida in eller utbilda. Någon annan har en fin häst som köptes in för tävlingsambitioner. Sen kom livet i mellan med familj, jobb eller bara att man inte passar ihop. Och då blir det lätt att den där hästen får gå och skrota hemma i hagen. Det behöver ju inte betyda att hästen på något vis far illa av detta, men varför har vi ofta så svårt för att göra oss av med våra djur?

Om vi ändå inte har tid, ork, lust eller förmåga att arbeta med hästen och dess utbildning är det väl bättre att lämna över det till någon annan som har ett gediget intresse? Om det inte fungerar med den hästen du köpt och inte kommer kunna nå målen du satt upp tillsammans med den eller är lycklig med hästen kanske det är dags att se om den fungerar bättre med någon annan? Och du kanske fungerar bättre med en annan häst. 


Många blir ju såklart fästa vid sin häst och har svårt för att sälja på grund av det. Men då bör man också lägga tid på den. Hästar är ju ändå arbetsdjur som behöver bli aktiverade.


Jag upplever i första hand två anledningar till att många "samlar sina hästar på hög". Den ena är att man som hästägare känner ett band till hästen och är rädd för att den ska hamna i “fel” hem och man tappar kontrollen över den. Den andra är när man köpt en fin häst och så fungerar det inte riktigt. Då är det ofta stoltheten som styr. Man är kanske rädd för att någon annan ska lyckas bättre med hästen än vad jag själv har gjort. Alternativt att hästen var dyr när man köpte den och behåller den hellre än att sälja för en lägre peng. 

Tänk på att det kan finnas någon där ute som din hagstrosare kommer kunna göra väldigt lycklig. Dessutom kanske hästen kommer få ett mer meningsfullt liv, även om den såklart har det bra hos dig. Och får du ett bud på någon tiotusenlapp under vad du tänkt dig, fundera då på hur mycket pengar den där hästen verkligen kostar dig att ha kvar hemma. 

Ett första steg kan vara att lägga ut en annons här på Hästlycka.se och se vad som händer.

Lycka till med era hästköp och försäljningar där ute!

/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!