warning snapchat youtube instagram facebook tune
Friends of Hästlycka

Varför är premierna på tävling så kassa?

Linn Wässman

Varför är premierna på tävling så kassa?

Avgifterna ökar hela tiden men vad hände med prispengarna?

Det blir mer och mer kostsamt att tävla. Startavgifter, veterinärbesiktning, boxhyror, elplatser etc har stigit i stadig takt de senaste åren. Det är inte så konstigt eftersom det är en del i utvecklingen av sporten och vill vi fortsätta tävla på allt finare och bättre anläggningar så kostar det. Vad jag över huvud taget inte begriper är hur utvecklingen av priser och premier kan ha stått helt still. För 10 år sedan kunde segraren i en vanlig 130-klass vinna runt 1500 kronor och troligtvis ett fleecetäcke också. Det var kanske helt okej då, när startavgiften var knappa hälften av dagens kostnader och alla kringkostnader dessutom var lägre. Hur kommer det sig då att prispengarna är dem samma som för 10 år sedan medan avgifterna bara ökar?

Låt mig ge ett exempel: I höstas tog jag med tre hästar på en tävling. En skulle starta 120 och två skulle starta 130. Hästen som gick 120 var felfri och placerad, dock inte så långt fram, i ett ganska stort startfält. I 130-klassen var jag placerad 1:a och 4:a med mina två andra hästar. Det var cirka 60 startande i den klassen. Med veterinärbesiktning, startavgifter och soppapengar inräknat (hade ca 3 mil att köra till tävlingsplatsen) så gick jag ändå back den tävlingsdagen, trots att alla hästarna levererat bra resultat. Blir man inte lite uppgiven då?  

 


Ett annat exempel: Vid en annan tävlingsplats var högsta klassen 140 och också den klassen med de högsta premierna för den helgen. Segraren vann, hör och häpna,  600 kronor! Ursäkta, men det fasiken ett hån. Hästar som tävlas på den nivån är värda en halvmiljon och uppåt. Ska hästägaren bemöda sig att lasta sin fina häst och spendera en dag på tävling och dessutom riskera eventuella skador som kan uppstå på tävlingsplatsen för att kunna vara med och rida om 600 kronor? Startavgiften för en sådan klass ligger på minst 450 kronor och veterinärbesiktningen närmare 150 kronor, så hur du än vrider och vänder på det är det fullt omöjligt att dra runt dina tävlingskostnader även om du skulle vinna klassen. 


Vart går alla pengarna då?

Till arrangören såklart! De har ju självfallet utgifter som måste tas hänsyn till och många arbetar hårt för att ge oss ryttare fina tävlingar att rida på. Dock så måste vi komma ihåg att det är VI ryttare som betalar för att få dessa fina tävlingar och jag tycker det är en skam när priserna är så dåliga att inte ens chansen att dra runt sina tävlingskostnader finns. 


Min uppmaning till dig är att vara lite mer selektiv när du anmäler dig till tävling. Premiera de arrangörer som håller fina tävlingar av god kvalitet, men som ändå visar intresse i att vilja ge tillbaka till ryttarna. Det kanske är lättare sagt än gjort, men bojkotta arrangörer som inte kan erbjuda anständiga premier. 


Jag hoppas att ämnet tas upp och diskuteras mer vid högre instanser.

Vi behöver en förändring! 


Allt gott!
/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!