warning snapchat youtube instagram facebook tune

Självdisciplin

Matilda Petersson

Självdisciplin

Fredag och regnet öser ner utanför fönstret här i söder. Hagarna är som lervällingar och hästtäcken byts efter vartannat. Trots det är jag glad att minusgraderna inte hittat hit ännu!

Regn innebär inomhus och plugget varieras med lite artikel läsningar som jag sparat ner och inte hunnit läsa. Bland annat kom jag över denna med E-G Haking som var oerhört nyttig att läsa: 

https://www.hippson.se/ridovningar/stada-upp-i-din-ridning-och.htm

Jag är en av dem som älskar att sätta upp mål vid årsskiftet för att sedan genom året kunna kryssa av en efter en. I år är nog första året jag inte lyckats uppnå mina mål och det är absolut retfullt, men samtidigt är det ett mål i säg att kunna ta den motgången. 

Det är så lätt att lägga upp mål och inte göra något åt det sedan. Jag är nog inte ensam om att helt plötsligt börja fysträna en vecka för att nästa vecka lägga av då självdisciplinen brister. Man skjuter gärna upp saker och det gör att saker oftast inte blir gjorda i slutändan. Träning är en sådan sak. Självdisciplinen tryter på vägen.


Att träna upp sin självdisciplin är inte svårt. Det krävs bara att man tar tag i sig själv som person och är envis. Du får 2 alternativ:

1. Ut och spring 4km i regnet 

2. Stanna inne under en varm filt framför en bra serie.

Rösten inombords lockar till alternativ nummer 2 alla dagar i veckan. Den lär ifrågasätta detta 1000 gånger om med 1000 olika frågor, varför det? Jo för den där rösten gör allt för att övertala dig. Självdisciplin är inte medfött utan den måste byggas upp och där har såklart människor olika förutsättningar och mentalitet för att uppnå.

Bryter man ner båda alternativen till vilket resultat du får efter händelseförloppet så blir valet lite enklare ändå. En timme i soffan ger vila medan en 4 km löprunda ger kondition, styrka och bättre självdisciplin med tanke på att du nyss övervunnit rösten inom dig. 

Allt som krävs är att få kontroll över sig själv och kunna besluta småjobbiga saker utan den där lockande rösten som hellre drar sig för jobbiga saker. Man handskas med den där rösten varje dag och vill mer än gärna stå inom sin komfortzon utan en massa jobbigheter i vardagen. 

Mitt mål i år har varit att göra saker direkt utan att skjuta på det, vilket har funkat helt suveränt. Man slipper dessutom den där molande stresskänslan inom sig att saker inte blir gjorda. Hett tips!

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!