warning snapchat youtube instagram facebook tune chevron Quotes
Vi rekommenderar

Tips&tricks: Att hantera nervositet

Philip Svitzer

Tips&tricks: Att hantera nervositet

Till den första texten efter uppehållet av Tips&tricks har jag valt ett ämne som alla nångång drabbas av, nämligen nervositet. Vår prestation förbättras i viss mån men i för stor grad kan den försämrar vår tillvaro på banan eller klassrummet.

Ämnet är brett och kan utvecklas i många steg. Men i detta inlägg tänkte jag gå lite ytligt. Vad det är och vad det innebär att bli så kallat ”nervös”. Som jag skrivit förr finns det ett tillstånd som kallas ”DFT” (Det Förändrade Tillståndet). Detta tillstånd gör oss till en annorlunda individ och vi går in i en karaktär. Den omnämnde är inte fullt i fokus och har svårt att prestera till 100% som vi borde. Den stora frågan är inte hur vi undviker DFT utan hur man använder det till sin fördel. För alla blir nervösa någon gång vilket även kan hjälpa individen i sitt strävande till ett starkare psyke när det gäller situationer som är väl värda koncentration på högsta nivå. 


Fotograf: Oliver Hardenborg

För att få ”Det förändrade tillståndet” till något positivt brukar jag istället kalla situationen för ”Det förbättrade tillståndet”. Just för gången man fått kläm på hur man ska tillhandahålla tillståndet till det bättre. Det börjar alltså i huvudet. För att nå ut till dina 100% av din kapacitet finns det flera olika steg man måste göra för att klara av tävlingen. Exempelvis måste man vara nervös. Men det finns en gräns för hur mycket stress och nervositet du klarar av, och desto fler gånger du blir nervös desto tidigare kommer du kunna tillhandahålla situationen. 

Mina intentioner innan en start är såklart att göra det så bra som möjligt. Men för att göra den så bra som möjligt måste man prestera på 100%. Vilket vissa saker kan stå i vägen för! DFT är något man kan träna bort via väldigt enkla hjälper. Bara en sak som att andas i takt med hästens gallopsteg är något jag fick höra av Peder Fredricson vilket hjälpt mig i stora drag. Det mentala är enligt mig lika stor del i arbetet med tävling som det fysiska delen i markarbetet. Man måste vara starkt mentalt redo, utan det spelar det ingen roll hur duktig och bra man är på träningarna i varken hoppning eller på marken. Många prioriterar bort det mentala och hela den psykiska biten för att satsa fullt ut på strukturen inom området fysik.

Det finns två olika sätt att vara nervös. Den första är den nervositet som sätter negativa spår och vibbar som oftast kommer vid större arrangemang. Den nervositeten påverkar din fysiska insats väldigt kraftigt, den här sorten av tillstånd är just DFT. Man blir ofta stressad, mår illa och av egen erfarenhet blir man väldigt vek, man har inte den pondus man skulle behövt för att tackla just dessa typer av belägenhet. Denna sorts nervositet kan man med lite jobb få över och använda denna till den positiva nervositeten, det tillstånd som gör dig extra koncentrerad och får dig att prestera över din vanliga förmåga. Det är väldigt sällan jag hamnar i den negativa nervositet just för att jag aldrig låter de negativa vibbarna sätta spår i mitt psyke utan använder den positiva nervositeten vilket för det mesta gör mig extra skärpt och fokuserad vid större mästerskap. Det finns många väldigt duktiga mentala coacher som just är experter på detta område som jag skulle rekomendera starkt!

Mer har jag inte att komma med för dagens inlägg. Ses på torsdag igen!

Kommentarer