warning snapchat youtube instagram facebook tune chevron Quotes
Friends of Hästlycka

JA! Ridning är en fysiskt krävande idrott

Linn Wässman

JA! Ridning är en fysiskt krävande idrott

Och NEJ - Det är inte bara hästen som gör jobbet

Jag undrar hur många gånger jag och säkerligen många andra ryttare fått svara på sådana här frågor från människor som inte är insatta i våran sport. Ibland blir man bara trött och vill citera legenden Ingemar Stenmark: “Det är svårt att förklara för någon som inte förstår”. Men jag tänkte ändå ge det ett försök.

Som ryttare ställs bland annat krav på dig att ha god kroppskontroll och balans. I huvudsak brukar man prata om att bålstabilitet är betydande för att behärska ridningen, men faktum är att vid ridning så måste hela kroppen arbeta. Även om ridning inte kan anses som en konditionskrävande idrott så måste ryttarna ändå ha en god grundkondition för att klara av de utmaningar som aktiviteten innebär. Kondition och muskelstyrka tränas naturligt i samband med ridningen och allt övrigt arbete som tillkommer med hästarna. Ju högre nivå ryttarna befinner sig på i sin ridning desto högre ställs kraven på deras fysiska förmågor. Därför kompletterar många ryttare ridningen med ytterligare träning med syftet att prestera så bra som möjligt.  


Som utbildad lärare i ämnet Idrott och Hälsa kan jag inte sticka under stolen med att träning och hälsa alltid intresserat mig. Jag har alltid tyckt om att vara fysiskt aktiv och att känna mig stark. Det är hästarna och ridningen som lagt grunden för det intresset. Tack vare dem var jag fysiskt aktiv många timmar om dagen redan som liten, vilket fått mig att uppskatta kroppsligt arbete även senare i livet.


Under åren på GIH som idrottslärarstudent utsattes jag och mina klasskamrater för en rad prov, fysiska tester och hälsomätningar. På dessa tester tillhörde mina resultat alltid toppen av gruppen. Jag hade alltså bättre kondition, kroppskontroll, muskelstyrka (i förhållande vikt), maximal syreupptagningsförmåga, HB-värden etc än tjejer, och även i många fall killar, som i hela sitt liv hållit på med idrotter som fotboll, handboll och innebandy. Idrotter som till skillnad från min är respekterade som fysiskt krävande. Jag har hästarna (i kombination med en hälsosam livsstil och kanske lite schyssta gener) att tacka för min fysisk. Att ridning inte blev godkänt som friskvårdsbidrag förrän 2018 är ett skrämmande faktum. Det bevisar bara människors okunskap rörande ridsporten och hur låg idrottslig status den fortfarande har i samhället. 

 

Visst kan jag hålla med om att det finns rätt många som håller på med hästar som inte är vältränade, men ju högre nivå du tittar på desto färre sådana personer kan du hitta. Så är det ju faktiskt i de flesta idrotter. Om du åker och tittar på en fotbollsmatch där två korpenlag möter varandra få du nog leta rätt ordentligt om du vill hitta någon superatlet på planen, medan i fotboll på högre nivå är alla vid gott fysiskt slag. 

 

När någon beklagar sig över att den tappat formen brukar jag skämtsamt tipsa hen om att skaffa sig en till häst eller två. Roligare än gymmet. Och vem vet? Kanske får du lite härliga upplevelser med på köpet?

 

På återseende

/Linn

 

 

 

 

 

 

Kommentarer