warning snapchat youtube instagram facebook tune chevron Quotes
Vi rekommenderar

Vad ska en stallhyra kosta?

Linn Wässman

Vad ska en stallhyra kosta?

Vad är egentligen rimligt för en hyresgäst att betala och hur mycket ska stallägaren “bjussa” på?

Det här är en fråga som kan vara oerhört svår att svara på och jag har funderat mycket på vad som egentligen kan vara rimligt. Ridsporten är dyr att hålla på med och att ha sin häst uppstallad på en anläggning kostar många tusenlappar varje månad. Samtidigt så är det ju ännu mer kostsamt att äga den där anläggningen som kostar X antal miljoner och att driva den så allt går runt ekonomiskt. Dessutom är det gränslöst mycket tid som går åt till arbete på och underhåll av gården.   


Det finns många parametrar som spelar in i hur prissättningen för en stallhyra ser ut, exempelvis vad som finns och ingår på anläggningen, geografiskt läge, rutiner, tjänster och kunskaper som finns att tillgå. Jag tänkte i det här inlägget göra en uträkning utifrån förutsättningarna på min egen gård och dela med mig av mina resonemang kring det. 


Förutsättningarna på gården är i stora drag enligt följande:

Ett mindre isolerat stall beläget 7 min från centrala Västerås. Ridhus, ridbana, skrittband, torkrum etc. 4 fodringar/dag, daglig vistelse i enskild hage, alla pass samt täckesbyten ingår vardagar, en mindre andel pass hjälper hyresgästen till med under helgdagar. Grovfoder och spån ingår. Fina ridvägar. Parkeringsplats för trailer. Utbildad hopptränare finns på gården. Ridhus, ridbana sällan bokat. 


Så här tänker jag kring en månadshyra:   


Jag börjar med att fundera ut en anläggningskostnad. Alltså, om hyresgästen stått uppstallad och ingenting hade ingått mer än tillgången till alla faciliteter som finns på anläggningen. Det är ofta anläggningen och den geografiska placeringen som i första hand spelar in om hyresgäster vill flytta dit eller inte. Den kan vara svår att värdera, men utifrån vad gården har att erbjuda så tycker jag att 2000 kr inkl moms känns som en rimlig summa. Ni som köper ridhuskort och åker iväg vet hur många tusenlappar bara ett sådant kan kosta. Dessutom tar det mycket tid och arbete i anspråk. 


Sen kommer vi till mer löpande kostnader. Grovfoder och spån går åt för minst 1000 kr inkl moms per månad och häst. 

Skadegörelse och slitage är också något man som stallägare bör ta höjd för. Stolpar gnags på, krubbor sparkas sönder, sparkskador på skrittbandet, fint uppgrusade delar i hagen grävs sönder, uppäten stallinredning. Hästar är tyvärr rätt kreativa när det gäller att ha sönder saker. Hästägarna själva bidrar också till en del. Bommar knäcks av på mitten, ökat slitage på skottkärror, grepar, underlag etc. Sådana här typer av utgifter kan variera mycket beroende på vad som behöver repareras eller bytas ut. Jag väljer att sätta 300 kr inkl moms som summa för skador och slitage i mina beräkningar.  


Nu kommer vi till det svåraste av allt. Nämligen att värdesätta all tid som stallägaren lägger på gården. Det är ju inte meningen att vi som driver stall ska arbeta gratis. När jag jobbar i stallet för mina hyrsegäster vill jag tjäna 150 kr per timme, inklusive moms. Sjukt billigt om ni frågar mig! Med in- och utsläpp, täckesbyten och fodringar lägger jag mellan 20-30 minuter alla vardagar på hyresgästens häst. På helgerna blir det något mindre så jag uppskattar det till ca 2,5 timmar totalt på en vecka. Sen tillkommer extraarbete såsom arbete med underlag, reparationer och utbyte av material samt att hantera frågor, önskemål, konflikter etc. så där läggs en timme till i beräknandet av arbetstid. Hur mycket tid en hyresgäst tar i anspråk kan skilja sig ganska mycket beroende på vem det är. Min uppskattning i det här inlägget bygger på en ganska fungerande hyresgäst som befinner sig inom normalspannet. Lågt räknat så arbetar jag alltså ca 14 timmar/månad med varje häst som står inackorderad på gården. Det blir då 2100 kr om min lön ska vara 150 kr per timme.  


Då var det dags att räkna ihop alla summor:

Anläggningskostnad: 2000 kr

Foder/spån: 1000 kr

Skador/slitage: 300 kr

Arbetstid: 2100 kr 


Totalsumma: 5400 kr inkl moms. 


Några som läser det här inlägget kommer säkert tycka att summan jag kommit fram till är väldigt stor och att det inte alls ska behöva vara så dyrt att vara uppstallad på en anläggning, medans andra kommer reagera och tänka “Shit, det var ju skitbilligt! Hon har räknat helt tokigt.” Med tanke på att prissättningen för en stallhyra kan se så otroligt olika ut beroende på vart i landet du bor och vilken anläggning du står på så förväntar jag mig att reaktionerna på totalsumman kan bli rätt olika av er som läser. 


5400 kr är sammanfattningsvis minimum vad jag skulle behöva ta i stallhyra om jag inte vill känna att jag gör något gratis för mina hyresgäster. Nu förstår ni nog att det här inte alls är vad en stallhyra hos mig egentligen kostar. Jag tycker det är viktigt att försöka hålla priserna nere så att fler får möjlighet att ha häst, men just nu så arbetar jag alltså många timmar varje månad som jag inte tar betalt för. Detta är något vi stallägare borde bli bättre på, nämligen att värdera våran tid. Ingen annan kommer förmodligen att göra det åt oss.    


Dela gärna med dig av egna tankar, erfarenheter och resonemang i frågan.

Lycka till alla stallägare och hyresgäster där ute!

/Linn

Kommentarer