warning snapchat youtube instagram facebook tune

Försäsongsträning

Linn Wässman

Försäsongsträning

Styrka, lydnad, kondition.

Det är nu som det hårdaste arbetet sker för att lägga en god grund inför kommande säsong. 

 

Den här tiden på året, innan alla tävlingar drar igång, passar det väldigt bra att träna lite hårdare än vad du normalt gör. När väl säsongen börjar på riktigt och helgerna fylls på med resor och starter finns det inte samma utrymme för träning då hästarna även behöver återhämtning. 

Det finns så otroligt många saker man kan träna på och på så många olika sätt! Du får själv fundera på vilka delar i träningen som behöver prioriteras mest för dig och din häst. Sen är det bara fantasin på övningar som sätter gränserna.  

I det här avsnittet har jag valt att fokusera på lydnad och kontroll. Det är något jag anser att man inte kan träna för mycket på. Dessutom är det oftast den delen i träningen som jag själv har svårast för i ridningen.  

Bilden nedan visar exempel på en av mina favoritövningar för att träna lydnad och kontroll, styrbarhet och ridbarhet. Den går att variera på flera olika sätt, går snabbt att plocka fram och fungerar bra för mig som har ett lite mindre ridhus. 
Jag brukar lägga upp bommarna på block, men vill man endast rida på bommar på marken fungerar det också bra. 
Cirkeln är bra för att träna på flytet mellan bommarna, ryttarens avståndsbedömning, och hästens liksidighet. Vill du utmana dig extra kan du försöka rida på lika många galoppsprång mellan bommarna på båda sidor och i båda varven.
I de andra två exemplen tränas förmågan att vända på mindre ytor, vilket kräver noggrannhet hos ryttaren och att hästen är lydig för hälperna. Dessutom görs galoppombyten över bommarna vid de senare exemplen, vilket i sig är en styrkeövning för hästen.    

 


Andra vanliga exempel på övningar vid just den här tiden på året är olika typer av serier. Att använda sig av serier kan vara bra för att gymnastisera hästen, träna dens styrka, teknik, koordination, kondition och hinderuppfattningsförmåga. Det ges även goda möjligheter till att träna ryttarens position. 
Om du vill få tips på bra övningar med serier så finns det oändligt med inspiration på nätet. På länkarna nedan finns några exempel som jag tycker om.   
https://www.hippson.se/ridovningar/gymnastik-for-bade-hast-och-ryttare.htm
https://www.hippson.se/ridovningar/gymnastikovning-for-hopphasten.htm

 

Nu håller jag tummarna för att det ska komma snö så hästarna kan få fysträna lite ute också!

 

Lycka till med försäsongsträningen!

 

På återseende!

/Linn

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!