warning snapchat youtube instagram facebook tune chevron Quotes
Vi rekommenderar

God prestationsmiljö

Linn Wässman

God prestationsmiljö

Vad behöver du för att prestera på tävling?

Äntligen är tävlingarna i full gång igen! Med dem kommer även spänningen, förväntningarna, kraven och kanske även pressen tillbaka.

Det finns många faktorer som spelar in för att man som idrottstjej eller kille ska kunna prestera inom just sin idrott. En viktig del är ju såklart allt förarbete som görs inför en tävling eller en match. Träningar, utrustning, mental träning, kunniga tränare, fungerande upplägg hemma och i vardagen i övrigt, en god balans mellan träning och vila, etc.

Under själva tävlingsdagen finns det några saker som känns viktiga för mig. De ger mig bra förutsättningar att lyckas och skapar en god prestationsmiljö för just mig.
I fösta hand behöver förberedelserna med de ovannmämnda exemplen ha fungerat bra fram till och med tävlingsdagen. Därefter är det väldigt viktigt för mig att hästarna känns bra. De ska vara välmående, i bra form och väl förberedda för uppgifterna som kommer under tävlingsdagen. Det hänger ju såklart ihop med att förarbetet har fungerat bra och enligt plan. 

En annan del som jag under de senaste åren upplevt som en otroligt viktig del i att skapa god prestationsmiljö är att ha rätt människor runt sig. För min del handlar det inte om vem som ingår i teamet och hjälper till på plats under tävlingsdagarna, utan snarare hur personen är. För att kunna bibehålla lugn och fokus så vill jag ha personer med positiv eller helst relativt neutral energinivå med mig till en tävlingsplats. En hjälpande hand som är med och ser till att hästarna har det bra och hjälper till med saker som jag inte klarar av att göra på egen hand. Min uppfattning är att en person som följer med som hjälp på tävling bör vara medveten om att idag handlar det om individerna som ska prestera inne på banan. Vad behöver dem? Försök lägga bort oro, irritation, stress osv. En idrottare mår sällan bra av detta när det är dags att prestera. Väl under hemfärden är det fritt fram att släppa loss känslorna om så behövs. Då kan de åtminstonne inte påverka dagens ritter. 

Orutinerade ryttare och barn kan såklart behöva någon som håller i taktpinnen och styr upp dagen. Som vuxen och aktiv tävlingsryttare föredrar jag att själv ansvara för upplägget under tävlingsdagen, i- och urlastning, matchningen av hästarna på framhoppning och tävlingsbana osv.

Det här med energinivån på mina medhjälpare är något jag inte reflektera så mycket kring förens under senare tid. Jag kan ha med mig i stort sett vem som helst på tävling och ändå prestera bra, tack vare min rutin. Men själva tävlingsdagarna fungerar som allra bäst med människor som inte tar för mycket plats i sammanhanget och som kan behålla lugnet. Det är också tillsammans med dessa människor som jag mår som bäst och kan använda min energi till själva tävlandet. Det kanske låter egoistiskt att jag vill att människor som följer med för att hjälpa mig på tävling ska hålla lite låg profil och till viss del anpassa sig efter hur jag vill ha det. Å andra sidan är vi där för att tävla och då måste ju det komma i första hand. Annars kunde vi lika gärna stannat hemma.

Vi är alla olika. Vissa kan må bra av en spark i baken då och då, medan andra behöver bli försiktigt omhändertagna innan start för att hålla nerverna i schack. Men du som åker med på tävling, kom ihåg att din roll är oerhört viktig. Oavsett hur just din tävlingsryttare nu vill att du ska ta dig an den.

Vad är god prestationsmiljö för dig på tävling? Dela gärna med dig.  

Allt gott och lycka till med det fortsatta tävlandet!
/Linn 


 

 

 

 

 

 

Kommentarer