warning snapchat youtube instagram facebook tune

Privat ridhus - Allmänhetens rättighet?

Linn Wässman

Privat ridhus - Allmänhetens rättighet?

När någon bestämmer sig för att bygga ridhus på sin gård, då ska plötsligt stallarna i närområdet också få tillgång till det. Gärna gratis också.

Ja, så här upplever jag att den allmänna uppfattningen i mina hemtrakter är. 

I våras anlitade min familj olika företag som ordnade med marken på gården och byggde upp en ny fin stålhall av mindre modell. Jag var överlycklig över att något vi planerat och kämpat för i åratal äntligen skulle skrida till verket. Dock så hann vi knappt få upp de första balkarna innan jag blev nedringd och jagad på diverse sociala medier av både bekanta och människor jag aldrig hört talas om tidigare. Det var folk som ville köpa ridhuskort, engångskort, stalla upp hemma hos mig, hyra anläggningen.. Ja, alla tänkbara förslag för att få använda ridhuset. Detta trots att jag inte annonserat om att några sådana möjligheter skulle finnas. Tvärtom, så har jag hela tiden gått ut med att mitt stall och ridhus inte kommer vara öppet för allmänheten. Flera personer har dessutom fortsatt att kontakta mig i omgångar, trots att jag redan tidigare givit svar på deras frågor. 

Det är egentligen helt okej att höra av sig och ställa en fråga, men det som jag reagerar på är att många blir arga när de inte får det svaret de önskar. Jag har mötts av otrevliga toner och spydiga kommentarer. Många accepterar heller inte ett nej utan fortsätter att vrida och vända med nya frågor fast syftet är fortsatt detsamma, nämligen att komma in på anläggningen. 

Är det verkligen så att ett ridhus som byggs på privat mark genom privat finansiering av hårt arbetande eldsjälar är skyldiga att dela med sig? Jag tycker nog faktiskt inte det.  

Det intressanta är att flertalet inte ens är villiga att betala för sig. Vid flera tillfällen har någon hört av sig och önskat hyra ridhuset för aktiviteter, så jag tänkte “Okej, jag kan väl lämna ett prisförslag”. Svaret jag fick var “Oj, 500 kr per timme (inklusive moms), det var mycket”. Vänta lite nu.. Vi har byggt ett ridhus för miljonbelopp, harvar och sköter fibersandsunderlaget i stort sett varje dag. Det vattnas och saltas med jämna mellanrum, vi har hinderpark, belysning som drar el etc, och någon ojar sig över 500 kronor. Det bevisar bara att det helt enkelt inte är lönsamt att hyra ut det. 


 

Att ridhusägare erbjuder anläggningskort eller hyr ut sina lokaler för att andra ska kunna nyttja dem är dock ganska vanligt. Innan vårat ridhus blev klart var det enda sättet för ordentlig träning under vinterhalvåret att åka iväg för att över huvud taget kunna hålla på på en vettig nivå. Så med det sagt vill jag uttrycka tacksamhet till alla ridhusägare som tillåter andra att komma och nyttja deras anläggning, trots besvären det innebär, för att fler ska kunna ägna sig åt sin idrott året om. Till er andra, som lastar i hästen och åker iväg flera dagar i veckan i halka och vintermörker vill jag säga väl kämpat. Kom dock ihåg att de där 100-lapparna som betalas in i ridhusavgift knappast gör gårdsägaren rik, med tanke på vad en anläggning kostar i både tid och pengar.  

Innan jag avslutar min klagosång vill jag berätta att det faktiskt finns tillfällen för andra att komma in på anläggningen hemma hos mig. Dessa är:

- På mina mark- och hoppinriktade träningar. Alla ekipage oavsett nivå är välkomna att delta. 
- När jag tar hem en dressyrtränare till gården för egen räkning. Det brukar då alltid finnas några platser över.
- Du kan boka tid för att få din häst/ponny riden och tränad av mig och kommer då hem till mig med den. 
- Stalla upp din häst/ponny hos mig för skötsel, träning, utbildning, tävling, försäljning etc. Det kan se lite olika ut beroende på kundens behov. 
Just nu finns inga ledig boxplatser.

 

Jag vill också tillägga att även om jag beklagat mig över bemötandet från vissa, så finns det väldigt många som såklart respekterar vårt valda upplägg på gården och är intresserade av att göra rätt för sig ekonomiskt. En eloge till er. 

Tack för att du valt att ta del av det här inlägget. Om du har några tankar eller frågor hoppas jag att du vill dela med dig av dem. Skriv gärna om dina åsikter i kommentarsfältet.

Allt gott!

/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!