warning snapchat youtube instagram facebook tune

Travhoppning

Linn Wässman

Travhoppning

En underskattad träningsform?

Brukar du varva träningen med travhoppning och cavaletti? 

Ibland känns det som att vi hoppryttare och hopptränare gärna fastnar i galoppbaserade övningar för våra hästar och ekipage. Visst är det kanske inte så konstigt. Vi hoppryttare älskar ju galoppen så klart. Det är lite mer fart och fläkt då och våra framavlade, talangfulla hopphästar har ofta galoppen som sin bästa gångart. 

Men det finns helt klart fördelar med att komplettera våra galoppbaserade övningar, som vanligvis bör ta störst plats inom den hoppinriktade träningen, med lite travhoppning. 

Tillåt mig rada upp några fördelar med just travhoppningen:
- Det är bra styrketräning för hästen då den behöver ta i mer även på låga hinder än vad den behöver när den hoppar i galopp. Det innebär att du kan rida på lägre hinder och ändå få ut mycket av det fysiska arbetet som om hindren vore högre, men med mindre risk för skador och slitage. 
- Heta hästar som gärna rusar iväg så fort det dyker upp ett hinder hinner inte komma upp i samma farter och brukar tillslut med hjälp av travhoppningen lära sig att vänta bättre på ryttarens kommandon. 
-
Ryttaren får träna på att hålla takten fram till hindret.
- Ett bra sätt att testa bjudningen på hästen. Det framkommer inte lika tydligt när en häst inte bjuder ordentligt i galopp mot hindret som i trav. - Hästen får träna på sin egen avståndsbedömning och att koordinera sig i språnget. 
- Det är ett bra sätt att träna ryttarens sits, följsamhet och balans. 
- Det är en typ av träningsform som de flesta enkelt kan göra själva, utan stöttning av en tränare.  

Mina hästar går inte så ofta helt släta markpass då jag upplever det lättare att hålla dem engagerade och koncentrerade om jag blandar in lite annat mitt i passet. Jag brukar då varva markarbete med bommar både på marken och upphöjda, samt småhinder som rids i både trav och galopp.

Om du är intresserad av att läsa mer om travhoppning och få tips på övningar kan du kolla in länkarna nedan. 

https://ridenews.se/blogg/sylve-soderstrand/travhoppning-bra-styrketraning/

https://www.hippson.se/ridovningar/travhoppa-for-lydnad.htm

Lycka till i den fortsatta träningen!

På återseende!

/Linn

 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!