warning snapchat youtube instagram facebook tune

Hingstval

Malin Segercrantz

Hingstval

Sociala mediers stora tillgång!

Ja, då var det ju bestämt. Det ska bli ett föl! 
Dags att läsa på lite. Lövsta Seminstation, Stockholm Seminstation, Gränsbo...Bollerup...Flyinge?! Det. Finns. Så. Många. Vet ni dessutom hur många hingstar det finns? Alla är JÄTTEFINA. Hoppar bra gör de också. Jag började titta på alla, högt och lågt. Min drömhingst är snygg som en dressyrhäst, långa framben, mörk färg utan massa tecken, hoppar gudomligt, bockar aldrig och nedärver bara goda egenskaper och hög ridbarhet. Känns som världens enklast ekvation.

Vad kan jag egentligen om avel? Ingenting. Jag vet att inavel inte är bra.
Insåg snart att jag måste rådgöra med någon eller några. Tog då hjälp av ett fantastiskt verktyg som kallas Sociala Medier. Kastade ut en fråga och fick en massa svar tillbaka. Bestämde mig för att konsultera Småland. Stackars Småländskan fick bekänna färg och vackert besvara alla frågor jag hade, om alla hingstar. Jag tror att det är viktigt att hitta någon eller några att rådgöra med, oavsett vad det rör sig om, och sedan gå på den linjen. I mitt fall var det oerhört mycket värt att rådgöra med någon som upplevt flertalet avkommor från hingstarna jag valde mellan. Om hon har rätt eller fel? Det kan det säkert finnas delade meningar om, men för mig är hon facit så jag fortsätter på det spåret. 
Tänker på hur det hade varit om jag inte haft lättheten till Sociala Medier som vi faktiskt har idag. Hur mycket längre tid det skulle tagit att ta reda på alla fakta om olika hingstar. Att söka på hur avkommor beter sig efter olika hingstar hade ju varit i det närmaste omöjligt... Nu fick jag hjälp av en enkel # och så vips var jag en hel rad information rikare!

Kriterierna trattades till sist ner i att hästen ska vara mörkbrun/svart, ädel, finnas tillgänglig med färsk semin och helst i min närhet.

Valde till sist Lövsta Stuteri. Varför? Jag tycker att det är fint där och jag hittar dit. Rimlig motivering kan jag tycka. Och hingsten? 

Dom Perignon 1408

Ädel och mörk är han förvisso, men med tanke på hans ringa ålder så har vi ju ingen aning om han nedärver hög ridbarhet med hästar som inte bockar... Trots det så är jag mer än nöjd över mitt val. För sanningen att säga är att jag med största sannolikhet aldrig kommer sälja det här fölet när det väl kommer ut!

Vad den ohästiga sambon sa? Jo, han frågade hur mycket det kostar. Jag svarade att det kostar ungefär lika mycket som att tona rutorna på bilen...

Bildkälla: Lövsta 

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!