warning snapchat youtube instagram facebook tune

Tips&tricks: Att hitta rätt distans!

Philip Svitzer

Tips&tricks: Att hitta rätt distans!

Den här torsdagen är det dags för ett ämne alla hoppryttare behöver träna och något som är en av grunderna i hoppning! Nämligen distansen :)

Det kommer alltid en period då man är lite mer osäker än vanligt när det gäller ögat fram till ett hinder. Denna period får man oftast när man har en ny häst/ponny som är annorlunda de man är van vid.

I flera veckor satt jag och nötte in övningar som främst var baserade på träning av ”ryttarens öga fram till hinder” när jag gör övergång till en annorlunda typ av häst. Har du ”ett bra öga” ser du avståndet på långt håll och får därmed god tid på dig att parera med bra inverkan. 


Fotograf: Wilma Habermann

Mina övningar bestod av samma princip men i olika upplägg. Jag tränade bl.a. galoppsprång mellan tre stycken bommar som låg på marken i en volt, otroligt simpel övning men väldigt nyttig för både en oerfaren häst men även för dig som ryttare. Den är speciellt bra då ryttaren i stor mån undviker negativ kontakt med hästen! Om det skulle bli negativ kontakt kan detta göra hästen osäker. En häst som blir osäker med distanser kan bli en så kallad ”stopper” och det kan ta väldigt långt tid att jobba tillbaka hästens självförtroende och tillit till befälhavaren.

Mitt bästa tips är att nöta distansen! Jag som själv har många hästar övar på detta nästintill dagligen då jag hoppar och tränar med markarbete. Just markarbetet är väldigt viktigt. Många glömmer ofta vikten av markarbete och tänker att en hopphäst bara ska kunna hoppa. Vitsen med markarbetet är att få hästen på ditt spår så du kan ge så bra och så mjuk kontakt som möjligt och undvika de drastiska nödropen med hårda tygeltag i onödiga situationer. Hårda tygeltag kan nämligen ge negativ effekt som kan resultera i obalans eller flackt språng ifall hästen ej är tillräckligt robust byggd.Svaret till om jag har några tips på galoppsprången är samma som ovan. Självklart finns det generella avståndstabeller att hitta på internet, men vårt mål som ryttare är ju att kunna se avståndet med ögat i så pass bra tid att vi ska kunna åtgärda det utan att ge negativ effekt! Så för att sammanfatta detta så är det träning, träning och åter träning med stor fokus på markarbetet som kommer ge bästa resultatet när det kommer till hoppning.

Har du något problem som du tror jag kan lösa? Kontakta då mig på någon av mina alla sociala medier! Hörs nästa torsdag! :)

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!