warning snapchat youtube instagram facebook tune

Tips&tricks: Att uppnå ett mål (Zabrino)

Philip Svitzer

Tips&tricks: Att uppnå ett mål (Zabrino)

Snart är det dags igen för Prins Carl Philips Pris. Förra året var en otrolig upplevelse för mig då jag vann tävlingen med nästan 2 sekunder. Jag rider finalen i år igen!

Det finns många olika sätt att vara pigg på som djur. En av dem är att vara pigg för att man är spänd och en annan är att man är pigg för man har energi som vill förbrukas. Dessa två olika typer av samma tillstånd uppstår vid olika belägenhet i olika typer av miljöer. Dock går det inte att träna tillbaks till det vanliga tillståndet på samma sätt vid bägge slags pigghet. Det gäller att lyssna på vad djuret ger för signaler och anpassa sig efter det. Zabrino är en väldigt robust och energifyllt byggd ponny som endast suktar efter de fartfyllda omhoppningarna. Han är enormt stark men dessutom inte särskilt känslig rent fysiskt. Som många av er vet som sett bara något fåtal språng med mig och Zabrino som ekipage märker man ganska snabbt att ponnyn är extremt het. Vare sig det är 15 000 personer i publik på Friends Arena eller 2 personer nere på paddocken hemma i Skåne. Skillnaden är hans sätt att vara pigg och stark på. Hemma i Skåne exempelvis är han ofta pigg för att han har energi som vill förbrukas och på Friends Arena är han pigg för omgivningen ger honom det avtrycket. Alla tävlingar behöver en väl strukturerad träningsplan för att kunna prestera på den nivån vi suktar efter. Jag själv lägger upp övningar i paddocken innan ridning för att öva på just det vi som ekipage behöver. Dessutom är variation även enormt viktig i det vardagliga så hästen tycker det är intressant. Vi måste ge och ta så man inte bara gör samma övningar i paddocken till alla tävlingar. 

Alla hästar är olika, alla ryttare är olika, alla behöver olika planer och strategier till olika hästar. Det gäller att känna sin häst från topp till tå för att lyckas i längden! Så för att jag ska nå mina mål måste jag hela tiden träna och jobba på att känna av Zabrino.

Lycka till!

Kommentarer

Vill du blogga på Hästlycka?

Har du en talang för skrift, bild eller video? Älskar du hästar och ridning? Då kanske du är nästa bloggare på Hästlycka!